Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Komunistická strana Egypta: Když chybí silná osobnost…

Jedna z nejvýznamnějších afrických zemí, domov faraonů, krotitel nevyzpytatelného Nilu a také stát, který celkem sedmkrát ovládl kontinentální fotbalovou soutěž. Jak se ale ve stínu pyramid dařilo tamním komunistům?

Vraťme se do časů po první světové válce, kdy se celá planeta vzpamatovává z hrůz krvavého konfliktu. V Egyptě zatím vznikají různé marxistické buňky. Musíme si však uvědomit, že tehdejší atmosféra má k ideálu daleko. Zemi totiž okupují Britové. Sami Egypťané sice žádají na Pařížské mírové konferenci nezávislost, ale jejich hlasy jsou vyslyšeny až o pár let později…  

Konec klenotníka

V tomto podloubí vzniká roku 1921 Egyptská socialistická strana. Hlavní osobnost nacházíme v Josephu Rosenthalovi. Tento muž s židovskými kořeny, který se původně živil jako klenotník, emigruje do Egypta z Itálie už v roce 1899. Záhy se stává jakýmsi hlasem pracovníků z fabrik na výrobu cigaret. Druhým mužem do party je socialistický teoretik Saláma Músá. Oba mají výrazný podíl na vzniku káhirské buňky. Tehdejším straníkům ale chybí přesné vyhranění, zároveň bychom v řadách našli jen málo čistokrevných Egypťanů. Většina členů totiž pocházela buď z Itálie, nebo Řecka. Velkou část tvoří také lidé židovského původu.

Komunisté, chcete-li socialisté, rozjeli zajetý vzorec úspěchu. Založili si vlastní plátek a zřizovali nové pobočky ve velkých městech. Prim hrála především Alexandrie, kde byla základna čítající zhruba 400 straníků. Mimo nezůstalo ani dnes zhruba půl milionové město Tanta, ležící 100 kilometrů severně od Káhiry. Tehdejší levicová strana se soustředila především na dělníky, v nichž chtěli probudit zlost vůči Britům. Na tom můžeme sledovat jeden z rysů nově vzniklé strany, čímž byl boj proti kolonialismu.

Vedení strany je pozváno na přelomu listopadu a prosince 1922 do Moskvy, kde se jedná o zapojení do Kominterny. Všemi projíždí vlna radikalizace a po přijetí 21 podmínek Kominterny se z Egyptské socialistické strany stává Komunistická strana Egypta. Změny znamenají konec jinak smýšlejícího Rosenthala, který je ze strany vyloučen. Světlo světa spatřuje první program, komunisté požadují osmihodinovou pracovní dobu a stejné mzdové podmínky pro egyptské a evropské zaměstnance.

Síla komunistů byla v meziválečné době (a vlastně po celou dobu existence) spíše marginální. Egypt se totiž stal v roce 1922 nezávislým královstvím, jenž reprezentoval král Fuad I., premiérské křeslo zase obsadil Saad Zaghlúl. Vládní strana Wafd neakceptovala komunistické podmínky, ti hrozili stávkami, dokonce převzali několik podniků. Zaghlúl tvrdě zakročil a nechal vedení zatknout a uvěznit.

Roztříštěná a rozhádaná

Strana jako taková udržovala kontakty s Moskvou. Sověti dokonce nabídli čtyřem egyptským soudruhům, aby odjeli studovat právě do hlavního města. Nabídka působila nadčasově, protože dva kandidáti byli ženského pohlaví. Snahu o sblížení nakonec zastavil úřední šiml, protože čtveřice nezískala víza.

Po vzniku nastala doba temna, protože na začátku roku 1925 byla strana postavena mimo zákon. Velkou roli v tom hrála i to, že komunisté nedokázali přesvědčit voliče. Na vině byla také absence výraznější osobnosti, jak se například dělo v Libanonu či Iráku. Levicové choutky tak bublaly ilegálně a pod povrchem. Chybějící ústředí znamenalo drolení a členění na jednotlivé frakce. Ve 40. letech vyvstává jméno Henriho Curiela, jenž podporoval komunistické hnutí. Z hlediska původu byl vším jen ne dělníkem.

Pocházel z bohaté rodiny, neuměl arabsky, disponoval dokonce italský pas. Snil o tom, že obnoví komunistickou stranu, ale nebylo kde brát. Chtěl Egypťanům co nejvíce přiblížit marxismus, a tak zřídil v Káhiře knihkupectví. Nakonec zvolil neočekávaný přístup a zřídil platformu s názvem Egyptské hnutí národního osvobození, které se v květnu 1947 změnilo na Demokratické hnutí národního obrození. Činnost Curiela ale nezůstala bez povšimnutí úřadů, a tak byl v září 1950 zatčen a vyhoštěn, a to i přestože přes 15 let vlastnil egyptský pas.

Mezi další frakce patří skupina Jiskra, která sdružovala především levicové intelektuály, a tak na dělníky měla velmi malý dosah.

První tendence sjednocení roztříštěných komunistů můžeme hledat v roce 1946. Skupiny řešily, zda má přednost národní nezávislost či socialismus. Ani v tomto případě nenastal konsenzus, protože frakce spolu nedokázaly komunikovat a vést dialog. Například Fuad Mursí založil v roce 1949 svou vlastní stranu, která odmítala Demokratické hnutí národního obrození. Tento pokus ale skončil neslavně, protože Mursí odmítal ve straně ženy a Židy. Kvůli tomu získal pouze 100 členů a brzo musel přejít do ilegality.

Gamál Násir na scéně

Roztříštěnost komunistům vydržela, svou roli v ní hrála také absence mezinárodní podpory. Určité dialogy sice proběhly, ale větší úspěch nepřinesly.

Alfou a omegou dalších osudů komunistické strany se stal převrat v roce 1952. Politická situace byla tehdy neudržitelná a de facto se čekalo, kdo v Egyptě uzme moc. Komunisté tehdy nedokázali situace využít, protože je tížila rozdílnost názorů. Hozenou rukavici nakonec umně sebral Gamál Násir a jeho Hnutí svobodných důstojníků. Ten nakonec sesadil prezidenta Muhammada Nádžíba, dokázal vyšachovat i Muslimské bratrstvo a cesta do prezidentského paláce byla volná.

Jaký byl vztah mezi Násirem a komunisty? Usměvavý politik sice razil cestu znárodnění a agrární reformy, na druhou stranu mu komunisté nezapomněli popravu jednoho z jejich soudruhů z roku 1952. Sám Násir zakládá stranu jménem Arabská socialistická unie. Jeho osoba je více než rozporuplná, protože udržoval přátelské vztahy se Sovětským svazem, zároveň doma zavíral komunisty do vězení.

Roku 1965 jim nabídl implementování do Arabské socialistické unie, ostatně v té době jediné povolené strany. Někteří s díkem přijali, jiní pokračovali v latentním ilegálním odboji. O zhruba deset let později se nakonec dočkali a založili si po dlouhém intermezzu svou moderní komunistickou stranu. Jenže ani tehdy nebyl správný čas, protože Anwar as-Sádát či Husní Mubarak nepatřili mezi jejich fanoušky a komunisty pronásledovali.

Levici vinili především z toho, že chtějí svrhnout režim a zavést komunistický systém. Straně dokonce zakázali kandidovat ve volbách, a tak se znovu přešlo do ilegality. Tento stav trval až do roku 2011, kdy byl svržen právě Mubarak. Po letech zase mohli komunisté vyjít v klidu na ulici, aniž by se museli bát vězení. Obratem se začlenili do Koalice socialistických sil. Jejich vliv na egyptskou politiku je ale velmi malý.

Autor: Šíma Kadeřávek | čtvrtek 12.5.2022 13:15 | karma článku: 5,96 | přečteno: 171x
  • Další články autora

Šíma Kadeřávek

Komunistická strana Rakouska: Jedna z nejstarších partají postrádá úspěch

Poválečná rozvrácenost, fašistická diktatura a v neposlední řadě nacistický anšlus. Komunisté to mají v zemi pod Alpami těžké. Labutí písní jsou volby v roce 1945, kdy získají více jak 100 tisíc hlasů.

2.6.2022 v 12:20 | Karma: 6,23 | Přečteno: 206x | Diskuse| Společnost

Šíma Kadeřávek

Komunistické strany světa. Díl nultý: Proč to dělám?

Evropu obchází strašidlo – strašidlo komunismu, píše v roce 1848 německý filozof Karl Marx. A uznávám, patetický začátek, ale nešlo odolat.

5.5.2022 v 11:00 | Karma: 9,27 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Šíma Kadeřávek

Je Sparta stále železná?

Sparta Praha. Český, potažmo československý klub, který psal dějiny a má fanoušky po celé České republice. S částečným zděšením musí vnímat dění okolo klubu, a hlavně výkony klubu. Začněme ale od začátku.

30.7.2018 v 20:40 | Karma: 19,98 | Přečteno: 746x | Sport

Šíma Kadeřávek

Je slovo Čech nadávka?

Češi, bodří lidé, kteří všechno přijímají s humorem. Národ ze kterého vzešel Švejk či Jára Cimrman. Dokážeme si ale udělat legraci sami ze sebe či to vnímáme jako urážku?

30.7.2018 v 19:39 | Karma: 41,24 | Přečteno: 2539x | Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 5
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 794x
Snažím se pochopit českou literaturu, české spisovatele, české dějiny, taktéž si na to udělat i svůj názor. Současně si to všechno dávat do poměru s aktuálním děním. Někdy je to fuška.

Seznam rubrik